Orucu bozan şeyler:

Orucu bozan şeyler iki gruba ayrılır: Birinci grup orucu bozan, hem kaza hem de keffaret gerektiren, ikinci grup ise orucu bozmakla beraber yalnızca kaza gerektiren şeylerdir.

Kaza: Ramazandan sonra, uygun bir zamanda, geçirdiği orucu tutmaya niyet ederek —tutamadığı her oruca karşılık— bir oruç tutmaktır. Keffaret: Sırayla bir köle veya cariyeyi azad ederek hürriyete kavuşturmak, bunu yapamazsa iki ay aralıksız oruç tutmak, bunu da yapamazsa altmış fakiri birer gün doyurmak veya bunun bedelini vermektir.

Orucu bozan, hem kaza ve hem de keffareti gerektiren şeyler:

 

1-Kasten, bilerek cinsî temasta bulunmak.

2-Bilerek yemek ve içmek.

Bunlardan birincisinde bütün islam müctehidleri ittifak etmişlerdir. ikincisinde (cinsî birleşme dışında) keffaretin gerekmesi Hanefîlerin de dahil bulunduğu birtakım müctehidlere göredir.

Keffaretin gerekmesi için Ramazanda oruca niyet edilmiş olması, bilerek ve isteyerek bozulmuş olması, bozduktan sonra hastalık, yolculuk gibi bir durumun ortaya çıkmaması şarttır

Orucu bozup yalnızca kaza gerektiren şeyler:

 

1— Normalin dışında cinsî temas.

2— Öperken veya dokunurken boşalma.

3— Lavman yaptırmak, kulak veya buruna ilaç damlatmak, başta veya vücuttaki bir yaraya ilaç koymak suretiyle karın veya dimağa ilacın girmesine sebep olmak, imam Ebü Yusuf ve Mu" hammed'e göre vücudun tabiî deliklerinden değil de yara ve çıban gibi sonradan açılan yerlerden giren şey orucu bozmaz.

4— Imsak olmadı veya iftar zamanı geldi zannederek yemek ve içmek; sonra da yanıldığım anlamak.

5— Isteyerek ağız doluşu kusmak ve anormal şeyleri yemek.

Bunlar ve benzeri durumlarda oruç bozulur; ancak keffaret değil, yalnızca kaza gerekir.

 Kaynak: Islamin isiginda günün meseleleri - Hayrettin Karaman



GÜZEL ANADOLUM